SE(E) ME(G)

Se(e) me(g) er et bredt utprøvd fotoverksted, og handler om bildevett og bildebruk i sosiale medier. Utgangspunktet er et verktøy og leketøy ungdommen bruker hver dag; mobiltelefon kameraet. Deltakerne har portrettere seg selv med fire forhåndsgitte kategorier: selvportrett, interessen min, maten min og hjemmet mitt. I klasseromsbesøk på tre skoletimer; med foredrag, diskusjoner og fotografiske øvelser ble det tatt opp estetiske, kommunikative, etiske og juridiske utfordringer som følger offentlig bruken av selvpublisert bildemateriale.

På forespørsel fra Den kulturelle skolesekken (DKS) i Horten, fikk jeg i 2006 et oppdrag for alle kommunens åttendeklassinger. Kommunen hadde sett MMS TV prosjektet jeg da arbeidet med. “ Kan du lage en workshop om bruk av mobiltelefon bilder og etikk, som kan ende i en utstilling?”, lød oppdraget.

Vi befinner oss altså i den tiden da populær teknologien hadde gitt oss alle muligheten til å ta bilder og publisere dem, på måter kun tidligere forbeholdt profesjonelle. Den populærkulturen vi i dag ser med bildedeling var altså nettopp begynt å spire. Med alle de etiske og juridiske problemstillinger det har medført. Samtidig hadde vi fått nye muligheter med denne typen fotografi. Plutselig hadde alle et kamera i lomma. Fotografiet ble allemannseie og gradvis en betydelig del av vår kultur og vårt visuelle allment språk.

Med statlig og kommunal støtte vokste DKS til et nasjonalt kulturmarked og se(e) me(g) i takt med dette, som en betydelig prosjekt leverandør. Med støtte fra Kunstløfte til Kulturådet, fikk jeg det årets størst tildeling for et uavhengi prosjekt. Sony Ericsson sponset også prosjektet med et klassesett med mobiltelefoner. Dette gjorde det mulig å skalere opp prosjektet slik at det kunne tilbys nasjonalt.

se(e) me(g) har besøkt i klasserom og stilt ut, i overkant av ti tusen US og VGS elever over hele landet. Det er også brukt av Barnevernet, Nasjonalmuseet og flere høyskoler. Prosjektet har vært finalist i Gullsekken og har blant annet vært utstilt på det nasjonale fotomuseet Preus museum i Horten, Nasjonalmuseet, Teknisk museum, Telemuseet og Rådhusplassen i Oslo. Prosjektet har fått omfattende dekning i nasjonalt og lokalt presse.


Les og se mer om s(e) me(g) her.